Borul organic – solutia optima impotriva emisiilor radioactive ionizante

Aflat la baza tehnologiilor de top ale astronautilor americani, dar si a solutiilor medicale de ultima ora pentru tratamentul cancerului, borul este capabil sa protejeze atat impotriva razelor gamma, cat si a neutronilor

Cat de raspandite si de periculoase sunt radiatiile?

Desi cu totii am auzit de pericolul radioactivitatii si cat de nociva poate fi aceasta pentru organismul uman (crescand riscul de cancer), putin constientizam, totusi, ca planeta noastra este in mod constant „bombardata” de radiatii electromagnetice din partea soarelui si a cosmosului. Din fericire, atmosfera Pamantului si campul sau magnetic reduc foarte mult patrunderea radiatiilor periculoase pana la nivelul scoartei terestre, permitand vietii sa existe la acest nivel, in modul in care o putem vedea in zilele noastre. Cu toate acestea, protectia oferita de atmosfera si de campul magnetic nu este completa! Cantitati mici de radiatii solare ionizante (raze x, raze gamma) sau neionizante (raze UV, lumina vizibila, raze infrarosii, unde radio) ajung in mod constant pe suprafata terestra in diverse cantitati ce depind de o multitudine de factori, de la fenomenele astronomice (furtuni solare, radiatii cosmice), pana la cele terestre (gaurile din stratul de ozon, concentratia de gaze din atmosfera si alte particule aflate in suspensie, fenomene meteo, intensitatea campului magnetic al Pamantului, altitudine s.a.). Astfel, fiecare dintre noi suntem expusi in mod constant la aceste radiatii, in cantitati variate.

De asemenea, pe langa radiatia cosmica, Pamantul este si el o sursa de radioactivitate, unele elemente din scoarta terestra avand proprietati radioactive precum: depozitele naturale de uraniu, toriu sau potasiu. Prin procesele naturale de dezintegrare radioactiva, acestea produc cantitati mici de radiatie ionizanta, contribuind la expunerea noastra la acest tip de radiatii. Mineralele radioactive regasite in roci si in sol genereaza adesea si gaze radioactive. Cel mai raspandit astfel de gaz este radonul, ce se produce prin dezintegrarea izotopului de uraniu-238. Deoarece acest gaz este incolor si inodor, el nu poate fi detectat cu ajutorul simturilor umane, fiind necesare dispozitive speciale de masurare a radioactivitatii. Riscul de expunere la acest gaz variaza mult in functie de rezervele de uraniu din regiune, insa acesta tinde sa se acumuleze in locuintelor subterane, in cazul celor construite cu materiale contaminate cu minerale radioactive si in cazul in care locuinta nu este aerisita corespunzator. Astfel, prezenta unora dintre aceste elemente radioactive este atat de raspandita, incat urmele lor se pot regasi si in materialele folosite la constructia locuintelor noastre, fapt ce inseamna ca nu suntem protejati de expunerea la radiatii nici macar in interiorul cladirilor. Cu toate acestea, cel mai adesea, expunerea la aceste doze de radiatie, denumita „de fond” este una limitata, necontribuind semnificativ la cresterea riscului de cancer.

Pe langa expunerea la radiatiile de fond, putem veni in contact cu radiatiile ionizante si prin alimentele si bauturile consumate. Spre exemplu, unele alimente, precum bananele (65 Bq/500 g) sau nucile de Brazilia (130 Bq/500 g) contin in mod natural in izotopi radioactivi de potasiu-40. Similar, unele substante folosite pentru fertilizarea solului, precum ingrasamintele cu continut ridicat de fosfati, pot contine si izotopi radioactivi. Totusi, cantitatile de radiatii ionizante ce patrund in corp in cadrul unei alimentatii echilibrate sunt neglijabile si nu au un efect semnificativ asupra sanatatii. Ca fapt divers, insasi corpul uman contine o serie de izotopi radioactivi precum uraniul, toriu, potasiu-40, radiu-266, carbon-14, tritiu sau poloniu-210. Cazurile reale de ingrijorare apar atunci cand alimentele si bauturile sunt contaminate radioactiv ca urmare a unor accidente si/sau scurgeri nucleare (de ex: accidentele nucleare de la Cernobil si Fukushima), cultivarea alimentelor pe soluri bogate in minereuri radioactive, contaminarea panzei freatice cu materiale radioactive, contaminarea apelor si a vietuitoarelor marine cu materiale radioactive si alte situatii similare. O alta posibila sursa de risc este fumatul. Pe langa gudron, arsenic, nicotina, azbest si cianura, majoritatea produselor din tutun contin si izotopi radioactivi precum poloniu-210 si plumb-210. Acesti compusi radioactivi sunt inhalati odata cu fumul rezultat prin arderea tutunului si pot afecta atat fumatorii activi, cat si pe cei pasivi, acumulandu-se de-a lungul timpului in caile respiratorii si plamani unde lezeaza celulele si tesuturile, crescand, astfel, riscul de aparitie a cancerului.

O ultima cauza de expunere la radiatii este cea antropica. In aceasta categorie intra procedurile medicale precum: scanarea cu raze x (CT, radiografii), acceleratoarele de particule ce produc izotopi de uz medical si medicina nucleara (radioterapia). Acestea sunt surse de radiatii bine reglementate ale caror doze si efecte sunt constant evaluate si tinute sub observatie astfel incat riscurile sa fie cu mult depasite de catre beneficiile expunerii controlate. O alta sursa de radiatii este cea industriala, materialele radioactive fiind folosite in unele detectoare de fum sau semne luminoase de avertizare. De asemenea, radiatia ionizanta este folosita si pentru sterilizare (inclusiv in industria alimentara unde microorganismele patogene pot fi omorate sau inactivate prin iradiere), pentru estimarea rezervelor din campurile petroliere sau in cadrul densitometriei nucleare (manometre pentru estimarea densitatii solului, a asfaltului, masurarea debitului din instalatiile industriale s.a.). Poate cea mai evidenta sursa de radioactivitate generata de catre om este producerea energiei atomice. Aceasta are loc in cadrul uzinelor nucleare si duce la cresterea nivelului de radiatii ionizante in regiunile unde acestea sunt amplasate. De altfel, intreg ciclul de obtinere al acestui tip de energie este unul generator de radioactivitate, de la exploatarea miniera a uraniului, pana la deseurile radioactive produse. Totusi, nivelurile de radiatii emise de catre aceste uzine sunt constant monitorizate pentru a nu atinge limitele periculoase pentru sanatatea umana, iar la construirea acestor uzine se tine cont de raportul risc-beneficiu pentru populatie. O ultima sursa de radiatii ce nu mai este continuata in prezent este testarea si utilizarea armamentului nuclear. Majoritatea acestor testari au avut loc la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, generand reziduuri radioactive atmosferice si acvatice care s-au depus si persista pana in prezent, atat in apa cat si in sol, eliberand radiatii ionizante, in cantitati din ce in ce mai mici.

Pe scurt, se estimeaza ca expunerea medie la radiatii in Europa este de 4 mSv (milisiverti) pe an. Totusi, asa cum am putut observa din cele prezentate mai sus, doza individuala de expunere la radiatii poate varia semnificativ in functie de resedinta, locul de munca, alimentele si bauturile consumate, stil de viata, precum si de procedurile medicale urmate sau de eventualele expuneri accidentale. Desi expunerile la radiatii sunt cumulative, iar orice doza de radiatii ionizante poate creste riscul de a dezvolta cancer pe parcursul vietii, doza medie de expunere din Europa este considerata una sigura, efectele asupra sanatatii fiind minimale.

Rolul protector al Borului fata de radiatiile ionizante

Desi in capitolul anterior am vazut ca nu putem „sa ne ascundem” de radiatii, iar acestea actioneaza in mod constant asupra tuturor organismelor terestre, totusi, putem alege sa ne protejam fata de actiunea acestora, atat prin blocarea absorbtiei radiatiilor, cat si prin refacerea stricaciunilor produse de ele. Mai exact, pentru a intelege mai bine notiunea de protectie impotriva radioactivitatii, trebuie sa cunoastem mai bine ce sunt radiatiile. Astfel, radiatia electromagnetica este reprezentata de energie sub forma de unde sau particule. In functie de gradul de energie pe care o poseda, radiatia electromagnetica poate fi ionizanta sau neionizanta. Prima categorie este considerata cea mai periculoasa, acest tip de energie fiind capabila sa rupa legaturile chimice din celule, formand ioni. Acest proces duce la deteriorarea ADN-ului celular, provocand mutatii, erori de diviziune si, in cele din urma cancer. Radiatia ionizata se poate prezenta sub forma de particule (alfa, neutroni) sau sub forma de raze cu lungimi de unda mici si frecventa/energie mare (raze x, raze gamma).

In functie de aceasta forma, radiatia ionizanta are putere diferita de penetrare. Astfel, radiatia alfa, avand dimensiunea cea mai mare, penetreaza cu greu pielea si poate fi blocata chiar si de catre o foaie de hartie. Urmatoarea este radiatia beta, aceasta fiind reprezentata de particule mult mai mici (electroni) ce au o putere un pic mai mare de penetrare, insa poate fi oprita cu usurinta de catre un panou de plastic sau aluminiu. Deoarece este o unda cu energie/frecventa mare si nu o particula, radiatia gamma are o putere crescuta de penetrare. Aceasta strabate cu usurinta corpul uman, putand fi absorbita/blocata doar de catre anumite materiale dense precum plumbul sau betonul. Similar, razele x au o putere mare de penetrare, cu un nivel un pic mai scazut de energie decat cel al razelor gamma. Nu in ultimul rand, radiatia cu neutroni poate fi blocata cu ajutorul materialelor bogate in hidrogen precum ceara de parafina, plasticele sau chiar apa. Vedem, astfel, ca protectia radioactiva trebuie sa tina cont de tipul radiatiei emise si puterea acesteia de penetrare.

Borul si derivatele sale sunt folosite pe scara larga in reactoarele nucleare datorita capacitatii lor de a absorbi neutronii si radiatiile gamma. Spre exemplu, carbura de bor este, in prezent, cel mai des folosit material pentru absorbtia radiatiilor, fiind usor de prelucrat, avand un punct inalt de topire, conductivitate termica buna, una dintre cele mai mari duritati si un cost de productie rezonabil. Acesta este utilizat la construirea tijelor de control din reactoarele nucleare (parte a sistemului de control si protectie) ce au rolul de a modifica factorul de multiplicare a neutronilor si de a controla cantitatea de energie produsa de catre reactorul nuclear. Similar, acidul boric este si el adesea folosit ca parte a agentului de racire a barelor radioactive. Nu in ultimul rand, studiile recente au observat ca zgura bogata in bor este una dintre cele mai eficiente metode de captare a neutronilor si de protectie fata de razele gamma.

Datorita sectiunii transversale cu absorbtie mare de neutroni (767 bam), a duritatii mari si a produsilor de dezintegrare neradioactivi (Litiu si Heliu) cu durata mica de injumatatire, acest element este intens studiat de catre cercetatorii americani de la NASA in vederea elaborarii materialelor de protectie a astronautilor si a rachetelor cosmice. Un astfel de material propus de catre oamenii de stiinta este un produs compozit format din etilena si carbura de bor. Bogat in hidrogen si in bor acest material ar avea proprietati crescute de absorbtie a radiatiei cosmice. De asemenea, in testarile de laborator, borul a adaugat rezistenta polietilenei cu densitate inalta, materialul compozit obtinut din cele doua fiind net superior polietilenei simple. Un alt material revolutionar studiat de catre cei de la NASA are la baza nanotuburi inalt-cristaline cu nitrura de bor. Acest material ar contine elemente cu numere atomice mici (Bor, Hidrogen si Azot), aspect urmarit in obtinerea unor materiale usoare, si ar avea o rezistenta extraordinara, insotita de o stabilitate la temperaturi foarte crescute.

O alta utilizare revolutionara a borului este cea din domeniul medicinei oncologice. Astfel, terapia de captare a neutronilor cu Bor (BNCT) este o modalitate de tratament inovatoare prin care se urmareste cresterea ratei de succes in combaterea tumorilor greu de tratat. Propusa initial de Gordon Locher, in anul 1936, tratamentul se bazeaza pe concentrarea borului in tumoarea vizata, urmata de expunerea acesteia la neutroni termici. In acest mod, tumoarea primeste o doza mai concentrata de radiatie in comparatie cu tesutul sanatos. Mai exact, BNCT se bazeaza pe captarea nucleara a neutronilor cu energie termica joasa (<0,025 eV) de catre izotopii de Bor-10, urmata de fisiunea suferita de acest izotop neradioactiv ce duce la eliberarea unei particule de radiatie alfa si a unui izotop de Litiu-7. Asadar, pe langa efectul de concentrare al radiatiei in tesutul neoplazic, borul mai indeplineste si un rol de protectie al tesutului sanatos (prin captarea particulelor radioactive) si de „atac” secundar asupra tumorii prin eliberarea de particule alfa, considerate o forma de particula cu transfer liniar de energie inalta (LET) ce isi transfera energia pe o suprafata cu un diametru aproximativ egal cu cel al unei singure celule (<10 μm). In acest mod, regiunea afectata de radiatii este restransa cat mai mult la nivelul tesutului canceros si primeste o doza dubla de radiatii (neutroni + radiatii alfa).

In prezent, dezideratele acestei terapii vizeaza imbunatatirea ratei de concentrare a borului in tesuturile cancerigene, folosirea unor surse de neutroni cu flux si energie corespunzatoare, evitarea acumularii de bor in tesuturile sanatoase, eliminarea rapida din tesut si din organism a substantei ce contine izotopul de Bor-10 si gasirea unui compus de bor cu o toxicitate cat mai scazuta. Pentru moment, principalele substante folosite in BNCT sunt borocaptatul de sodiu (BSH) si boronofenilalanina (BPA), aceasta din urma combinata cu fructoza pentru a forma compusul BPA-F cu o solubilitate mai mare. Totusi, studiile recent aparute recomanda noi forme mai biodisponibile si netoxice de bor precum Fructoboratul de Calciu (FBC) incapsulat lipozomal. In studiile clinice, acest compus a fost capabil sa transfere selectiv o cantitate foarte mare de Bor-10 la nivelul tesutului tumoral, indicand o eficienta si o siguranta mai mari decat cele ale compusilor folositi in trecut. Pana in prezent, acest tip de tratament a fost studiat clinic in o multitudine de afectiuni canceroase precum: glioblastomul multiform, meningiomul, cancere ale capului si gatului, cancerele pulmonare, cancerele de san, carcinomul hepatocelular, sarcoamele, afectiunile maligne cutanate, boala Paget extramamara, cancerele recurente, cancerele pediatrice si bolile metastatice.

In cazul organismului uman, Borul este un microelement considerat neesential, insa, tot mai multe studii indica importanta de necontestat a acestuia in mentinerea unei stari optime de sanatate. In mod interesant, Borul este considerat un element esential in cazul unor specii de plante si este vazut ca un indicator viabil al capacitatii unei planete de a sustine viata. Revenind la proprietatile sanogene ale Borului, noi studii din domeniul geneticii, folosind analize multi-omice, au relevat niste aspecte deosebit de importante cu privire la importanta acestui microelement in organism. Astfel, in urma studiilor complexe utilizand soarecii de laborator ce au fost supusi unor cantitati ridicate de radiatii ionizante ce le-au indus sindromul acut de iradiere (caracterizat prin leziuni gastrointestinale, cerebrovasculare si hematopoietice), cercetatorii au constatat o caracteristica aparte a indivizilor care s-au recuperat in totalitate si au beneficiat de o durata de viata normala. Conform oamenilor de stiinta, acesti „supravietuitori de elita” au dezvoltat o microbiota intestinala aparte in urma iradierii. Aceasta microbiota a fost observata atat la animalele complet sterile, cat si la cele crescute in mod conventional si a prezentat un caracter protector impotriva mortii si a leziunilor induse de radiatiile ionizante. Astfel, caracteristica principala ce a fost comuna in cazul tuturor animalelor ce au supravietuit iradierii a fost reprezentata de abundenta speciilor de bacterii din taxonii Lachnospiraceae si Enterococcaceae. Prevalenta masiva a acestor microorganisme a ajutat la repararea gastrointestinala si hematopoietica a soarecilor si a dus la depistarea in fecalele acestora a unor concentratii ridicate de metaboliti derivati ai triptofanului si propionatului cu origine microbiana.

Mai departe, cercetatorii au efectuat studii metabolomice cu privire la efectul acestor metaboliti observand ca acizii grasi cu lant scurt, in special propionatul, si derivati ai triptofanului (H-indol-3-carboxaldehida – I3A si acidul chinurenic – KYNA) au crescut semnificativ rezistenta soarecilor la radiatiile ionizante. Mecanismul protector a vizat neutralizarea speciilor reactive de oxigen si protejarea ADN-ului fata de actiunea stresului oxidativ indus de radiatii. Pe langa regenerarea gastrointestinala si restabilirea functiei hematopoietice, derivatii de triptofan au oferit si o protectie pe termen lung impotriva radioactivitatii in cadrul experimentelor in vivo. In mod incurajator, o astfel de modificare a microbiotei a fost observata si la pacientii de leucemie ce au avut o evolutie pozitiva dupa radioterapie. Cercetatorii au evidentiat faptul ca inclusiv pacientii care au primit doze de radiatii in intreg corpul, iar apoi au dezvoltat o microbiota bogata in speciile de Lachnospiraceae si Enterococcaceae, au prezentat efecte secundare de natura gastrointestinala mult mai atenuate. Trebuie facuta o ultima precizare cu privire la microorganismele din cei doi taxoni. Acestea comunica intre ele cu ajutorul unei molecule de semnalizare denumita AI-2-Borat. Cum se poate intelege din denumire, aceasta molecula are la baza borul, fapt ce demonstreaza implicarea de necontestat a acestui element in sanatatea microbiotei intestinale, rezistenta la radiatiile ionizante si buna functionare a intreg organismului.

Nu in ultimul rand, in literatura de specialitate, este bine-cunoscut faptul ca solurile si plantele care contin cantitati mari de bor prezinta cel mai scazut nivel de radioactivitate. Acest lucru se datoreaza absorbtiei neutronilor proveniti din dezintegrarea radioactiva de catre atomii de bor, acestia blocand reactiile de fisiune care genereaza radiatii ionizante periculoase pentru majoritatea vietuitoarelor. De asemenea, a mai fost semnalat un fenomen interesant de corelare a nivelurilor scazute si foarte scazute de bor din sangele oamenilor si animalelor ce traiesc in anumite zone cu un grad crescut al radioactivitatii solului din respectivele localitati. Explicatia data de catre cercetatori este aceea ca borul din organismul acestor oameni si al animalelor este folosit pentru blocarea radiatiilor ionizante nocive. Astfel, atomii de bor sunt destabilizati de energia absorbita din radiatii si se transforma in litiu si heliu. De retinut este si faptul ca in respectivele zone cu radioactivitate crescuta si carente in bor, majoritatea populatiei (>70%) sufera de osteoartrite avansate.

Fructoboratul de calciu – forma cea mai sigura si bioasimilabila de Bor

Desi in prezent utilizarea armelor atomice este considerata o solutie de ultima instanta, teama declansarii unui razboi nuclear este tot mai prezenta in contextul instabilitatilor politice si economice actuale. Astfel, interesul publicului pentru metode eficiente de protectie radioactiva a crescut simtitor. Desi poate cea mai cunoscuta metoda de protectie a populatiei fata de radiatia ionizanta este administrarea iodurii de potasiu, totusi, trebuie mentionat ca aceasta nu ofera o protectie totala. Mai exact, aceasta are doar capacitatea de a satura glanda tiroida cu iod, blocand intrarea izotopului radioactiv de iod-131 ce rezulta in urma dezintegrarii atomice a materialului radioactiv provenit de la folosirea armamentului nuclear sau din accidentele produse la centralele nucleare. Vedem, deci, ca iodura de potasiu poate fi eficienta doar in reducerea riscului de cancer tiroidian provocat de radiatii, insa nu poate bloca patrunderea radiatiilor ionizante in restul organismului. De aceea, alaturi de administrarea iodurii, va recomandam si un produs pe baza de bor organic. Asa cum am putut vedea in capitolele anterioare, borul este un element cu proprietati radioprotectoare deosebite, avand capacitatea de a bloca radiatiile gamma si de a capta emisiile de neutroni termici sau cu deplasare rapida. Sub influenta radiatiilor, acesta se dezintegreaza in atomi stabili, neradioactivi de litiu si heliu, cu emisii minimale de radiatii alfa cu putere mica de penetrare. Aceste proprietati ale borului sunt prezente indiferent de forma chimica in care el se regaseste, insa, conform literaturii de specialitate, Fructoboratul de Calciu este forma cea mai usor asimilabila si total netoxica de bor. Astfel, va propunem un produs de top al Laboratoarelor Hypericum: Borul Organic.

Suplimentul alimentar Bor organic de la Hypericum este un produs atent formulat pentru mentinerea bunei functionari a sistemelor osteoarticular, cardiovascular si imunitar. Datorita asocierii dintre Fructoboratul de calciu si Maltodextrina, produsul are un efect mai puternic, fiind o formula unica pe piata suplimentelor alimentare din Romania. In plus, acesta contribuie si la mineralizarea si fortifierea oaselor si, deosebit de important in contextul actual (!), la protejarea organismului fata de efectele nocive ale radiatiilor ionizante!

Pentru realizarea suplimentului Bor organic au fost folosite ingrediente 100% naturale precum Fructoboratul de calciu și Maltodextrina. Astfel, Maltodextrina crește acțiunea sanogenă a Fructoboratului de calciu. Mai exact, proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale Borului organic sunt amplificate, iar absorbția sa în organism este mult îmbunătățită. Datorită formulei concentrate, produsul asigură o cantitate optimă de substanțe active, fiind totodată ușor de administrat. Pe scurt, produsul are o acțiune: protectoare impotriva radiatiilor ionizante, antioxidanta, antimutagenica, osteoconstructoare, osteoregeneratoare, mineralizanta, antiinflamatoare, imunomodulatoare, modulatoare asupra microbiotei intestinale, usor estrogenica si hipocolesterolemianta.

Fructoboratul de Calciu (Ca[(C6H10O6)2B]2•4H2O) este un complex organic de calciu (cca 4,7%), fructoza (aprox. 84,2%) si bor (max. 2,9%) ce se regaseste in mod natural in fructe si legume proaspete, dar si in nuci, ierburi aromatice, vin sau bere. Acesta este considerat una dintre cele mai biodisponibile surse de calciu si bor, fiind mai sigur si usor de asimilat decat acidul boric/borax/borat de sodiu. De fapt, Fructoboratul de calciu este singura forma alimentara a borului considerata sigura, stabila, non-toxica si deosebit de activa biologic. Desi importanta calciului pentru buna-functionare a organismului uman este cunoscuta de majoritatea oamenilor, nu acelasi lucru se poate spune si despre bor. Borul organic este un element nutritional esential pentru sanatatea corpului uman, dar acest fapt este prea putin cunoscut, explicatia fiind ca, in trecut, borul a fost considerat un element neesential pentru om si animale, el fiind relevant doar pentru dezvoltarea normala a plantelor. Totusi, studiile recente au demonstrat importanta deosebita a acestui microelement si, in prezent, sunt descoperite tot mai multe functii ale acestuia si ale compusilor sai derivati. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un aport de 1-13 mg/zi de bor, cu un minim de 3 mg/zi (≈ 130,5 mg fructoborat de calciu) pentru asigurarea beneficiilor nutritionale optime, carenta in acest mineral putand fi asociata cu probleme osteoarticulare precum osteoporoza. Deoarece anumiti compusi ai borului pot prezenta o oarecare toxicitate, Fructoboratul de calciu este considerat cea mai sigura sursa pentru acest element. Mai mult, studiile stiintifice au aratat ca sub aceasta forma, borul este folosit in corpul uman atat la nivel celular, cat si extracelular cu o eficienta sporita, Fructoboratul de calciu absorbindu-se intr-o forma intacta si stabila din tractul gastrointestinal. In concluzie, Fructoboratul de calciu este o sursa naturala, sigura si deosebit de biodisponibila de bor si calciu, doua minerale absolut esentiale pentru functionarea corecta a corpului uman.

Numeroase studii stiintifice, din tara dar si din exterior, au verificat si confirmat importanta borului organic, si in special a Fructoboratului de calciu, pentru sanatatea intregului organism si cu precadere a sistemelor osteoarticular, cardiovascular si imunitar. Lipsa borului in organism este asociata, de obicei, cu:

 • niveluri scazute ale calciului, magneziului si fosforului cauzate de o absorbtie ineficienta a acestor minerale;
 • niveluri scazute ale 25-hidroxicolecalciferolului (vitamina D3), ale ceruloplasminei serice (enzima relevanta in metabolismul cuprului) si ale eritrocit-superoxid-dismutazei (SOD – o enzima cu actiune antioxidanta puternica);
 • niveluri crescute de calciu plasmatic, creatinina serica si uree sangvina;
 • fragilitate osoasa si risc crescut de osteoporoza;
 • agilitate mentala redusa la femeile aflate la postmenopauza si la barbatii de peste 45 de ani.

Deosebit de importanta pentru persoanele care nu beneficiaza de o expunere suficienta la lumina naturala, sau pentru cele care au o alimentatie saraca in nutrienti, suplimentarea cu bor organic de buna calitate poate contracara efectele daunatoare ale deficientei dietetice in vitamina D3 (eficientizand utilizarea sa de catre organism). La randul sau, acest lucru va sustine metabolismul calciului, magneziului, potasiului si al fosforului, cu implicatii favorabile asupra sanatatii oaselor si a articulatiilor. Beneficiile suplimentarii cu fructoborat de calciu sunt cu atat mai mari cand acest obicei este adoptat inca din copilarie deoarece borul organic are un rol crucial in procesele de crestere si formare a masei osoase.

Acest compus bioactiv este implicat si in mentinerea stabilitatii si a bunei-functionari a membranelor celulare. Reactionand cu substantele biologice care contin grupari functionale cis-hidroxil (precum glicolipidele sau fosfoinozitidele), borul asigura stabilitatea membranei celulare si influenteaza transmiterea transmembranara a semnalelor. Datorita actiunii de reglare a sensibilitatii receptorilor fata de hormoni, borul ajuta si la echilibrarea hormonala a femeilor aflate la menopauza avand proprietati estrogenice. Studiile stiintifice au demonstrat ca acest complex reduce cantitatea de calciu si magneziu excretate prin urina, regland totodata si nivelele de 17β-estradiol si de testosteron, in special la femeile aflate in perioada de postmenopauza. Mai mult, aceleasi studii subliniaza si importanta borului organic in ceea ce priveste buna functionare a creierului, carentele de bor fiind asociate cu o acumulare marita de cupru la nivel cerebral. Acesta contribuie la imbunatatirea performantei cognitive, precum: dexteritatea, atentia sau memoria pe termen scurt.

Studii efectuate pe animale au mai evidentiat si proprietatile imunostimulatoare ale borului organic, suplimentarea alimentatiei bovinelor cu acest microelement ducand la cresterea rezistentei lor la boala indusa de virusul BHV1. De asemenea, la porcii stimulati cu lipopolizaharide (LPS), s-a observat ca borul afecteaza citokinele eliberate in supernatantele culturilor celulare. In consecinta, se poate observa ca borul are o actiune de crestere a raspunsului imunitar umoral concomitent cu reducerea raspunsului inflamator. In plus, prin actiunea sa antiinflamatoare (scade valorile bio-markerilor hs-CRP si TNF-α), Borul organic reduce incidenta si prevalenta osteoartritei, fiind si un bun analgezic pentru astfel de afectiuni, mai ales in combinatie cu glucozamina, condroitina, acidul hialuronic sau cu derivatii acidului salicilic (de ex., aspirina, extract din scoarta de salcie).

Fructoboratul de calciu are efecte benefice si asupra metabolismului lipidelor, el scazand nivelul colesterolului sanguin si al trigliceridelor crescute peste limitele normale. Acest lucru se datoreaza actiunii de potentare a activitatii acizilor grasi esentiali precum omega-3 si cresterii randamentului energetic celular, fapt ce grabeste si vindecarea ranilor. Dieta imbogatita cu Fructoborat de calciu poate duce la reducerea valorilor colesterolului total, influentand benefic starea pacientilor cu dislipidemie, afectiuni de metabolism si boli cardiovasculare. Totodata, a fost observata si influenta benefica a Fructoboratului de calciu asupra metabolismului acidului uric, acesta determinand o reducere a valorii respectivului deseu metabolic. Astfel, suplimentarea cu Bor organic contribuie la reducerea acumularilor de acid uric la nivelul articulatiilor, cu efect benefic in special in cazul celor care sufera de guta.

Un studiu clinic pilot efectuat la Centrul de Cardiologie al Universitatii din Craiova, condus de Dr. Constantin Militaru, a vizat combinatia Fructoboratului de calciu cu resveratrolul. Cei doi compusi s-au dovedit a avea actiune sinergica, fapt resimtit asupra starii clinice si biologice a pacientilor cu angina pectorala si alte afectiuni cardiovasculare. In acest sens, Fructoboratul de calciu vine in sprijinul resveratrolului protejandu-l. Fructoboratul de calciu devine un stabilizator pentru resveratrol, luptand impotriva degradarii acestuia in tractul digestiv. Tot in cadrul studiului, s-a dovedit ca sinergismul pozitiv al Fructoboratului de calciu cu resveratrolul, duce la imbunatatirea eficacitatii biologice ca agenti antioxidanti si antiinflamatori ai acestor doi compusi. In concluzie, calitatile complementare si sinergice ale celor doi compusi asigura o protectie optima a sistemului cardiovascular. Pe langa sinergia cu resveratrolul, pana in prezent, cercetarile au identificat o serie de interactiuni pozitive ale Fructoboratului cu: acidul hialuronic, condroitina si glucozamina, colagenul, drojdia seleniata si/sau seleniul organic, minerale (Ca, Mg), vitaminele C, D3, E, K2, MSM, omega-3, coenzima Q10, salicilatii, maltodextrina si numeroase extracte din plante medicinale (de ex., Palmier pitic, Salcie, Macese, Coada-calului s.a.).

Nu in ultimul rand, Fructoboratul de calciu prezinta si efecte antioxidante, limitand stresul oxidativ si protejand indirect proteinele impotriva procesului de peroxidare (creste valorile enzimelor antioxidante: superoxid dismutaza – SOD, catalaza, glutation peroxidaza, ceruloplasmina, vitamina C). Acest lucru poate avea ca efect stoparea evolutiei arteriosclerozei prin impiedicarea oxidarii colesterolului „rau” (LDL). Totusi, poate mai importanta decat actiunea antioxidanta, este actiunea antitumorala si anticancerigena a Borului organic, pusa in evidenta de studii recente, acesta contribuind la protectia organismului impotriva bolilor canceroase precum cancerul de san, de plamani, cervical sau de prostata, prin mecanisme antioxidante si radioprotectoare.

In concluzie, Fructoboratul de calciu este poate cea mai buna sursa de Bor, aceasta fiind stabila, netoxica si deosebit de biodisponibila. Impreuna cu maltodextrina, acesta este un adjuvant extrem de valoros impotriva efectelor nocive ale expunerii la radiatiile ionizante provenite, atat din dezastre nucleare, cat si din sursele normale ale radiatiei de fond. In plus, acesta este un excelent adjuvant in mentinerea sanatatii sistemului osos contribuind la prevenirea si inversarea resorbtiei osoase si reducand riscul de osteoporoza prin stimularea activitatii de sinteza osoasa si fixarea calciului ce favorizeaza marirea densitatii osoase. Ajuta la reglarea hormonala a organismului femeilor care parcurg faza de menopauza prin mentinerea homeostaziei hormonilor steroizi. Participa la utilizarea eficienta de catre organism a acizilor grasi esentiali. Faciliteaza protejarea celulelor si a tesuturilor fata de actiunea radicalilor liberi fiind un agent antisclerotic foarte important si avand actiune favorabila in bolile cardiovasculare. Contribuie la intarirea sistemului imunitar. Limiteaza procesele inflamatorii din organism. Sustine functionarea normala a sistemului muscular. Imbunatateste performantele cognitive.

Fructoboratul de calciu intra in compozitia multor suplimente alimentare ce se regasesc pe piata Statelor Unite ale Americii, bucurandu-se de o tot mai mare popularitate, dar fiind inca la stadiul de noutate pe pietele din Europa. Recent acesta a fost introdus ca ingredient in suplimentele alimentare din Romania, Societatea Hypericum Impex fiind prima, si momentan singura, firma producatoare de suplimente naturale care a inclus Fructoboratul de calciu (formula patentata) ca ingredient principal pentru gama sa de top.

Astfel, produsul Bor Organic este recomandat atat celor care doresc sa se protejeze impotriva expunerii de fond sau accidentale la radiatiile ionizante, cat si celor care doresc sa isi construiasca din timp un sistem osos sanatos prin marirea densitatii osoase sau celor care doresc limitarea pierderii de masa osoasa odata cu inaintarea in varsta. Acesta este benefic atat pentru femeile aflate in perioada de menopauza cat si pentru barbatii ce au nevoie de un adjuvant in buna functionare a prostatei. Mai mult chiar, aceasta forma biodisponibila de bor si calciu este utila si pentru buna functionare si protejarea articulatiilor in perioadele de suprasolicitare mecanica (sport, activitate fizica intensa, supraponderalitate). Nu in ultimul rand, suplimentul Bor organic este o alegere excelenta si pentru cei care doresc mentinerea bunei functionari a sistemelor cardiovascular si imunitar datorita proprietatilor antiinflamatoare, antioxidante si imunomodulatoare ale produsului.

Produse cu actiune similara: Iod Organic (capsule), Iod Organic Forte (capsule), Hyper Antioxidant Forte (capsule), Hyper Tum (ceai, sirop, capsule), Hyper Geriatric (capsule), Hyper Anti-aging (capsule), Hyper Seleniu (capsule), Sarea Fucosal, Clorofila lichida, Acid Alfa-lipoic (capsule).

Produsele Hypericum: Tehnologie extractiva de top. Calitate garantata!

Suplimentele alimentare si alimentele functionale concepute de laboratoarele Hypericum sunt obtinute din surse naturale atent verificate. Materiile prime folosite sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel incat putem garanta puritatea produselor noastre prin lipsa de contaminanti toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, ingrasaminte chimice, microorganisme sau virusuri patogene. Noutatea acestor produse este reprezentata de extractul integral concentrat pe care il contin. Acesta asigura o mai buna biodisponibilitate si o mai buna asimilatie in organism a substantelor active benefice. Extractele naturale din suplimentele Hypericum sunt obtinute prin procese menajante, net superioare pulberilor macinate din plante si fructe uscate. Acestea au forma unei mase de particule sferice, care au o curgere mai buna, forma sferica a particulelor reducand posibilitatea inglobarii de aer printre ele, astfel incat dozarea in capsule este mult mai exacta si mai usoara.

Bibliografie

 • Malouff Timothy D., Seneviratne Danushka S., Ebner Daniel K., Stross William C., Waddle Mark R., Trifiletti Daniel M., Krishnan Sunil – „Boron Neutron Capture Therapy: A Review of Clinical Applications”, Frontiers in Oncology, vol. 11, 2021, ISSN 2234-943X (doi:10.3389/fonc.2021.601820).
 • M. Terekhova, Y. V. Levchenko, T. V. Matveeva, I. S. Borisov, I. A. Chelmakov, – „Influence of boron enrichment in control rods on neutron-physical characteristics of the core of the reactor VVER”, IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering 487 (2019) 012007, IOP Publishing (doi:10.1088/1757-899X/487/1/012007).
 • Pirouz, F., Najafpour, G., Jahanshahi, M., Sharifzadeh Baei, M. (2019) – „Biodistribution of calcium fructoborate as a targeting agent for boron neutron capture therapy in an experimental model of MDA-MB-231 breast cancer cells”. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 22, 101389 (doi:10.1016/j.bcab.2019.101389).
 • Harrison, C., Burgett, E., Hertel, N., Grulke, E., El-Genk, M. S. – „PolyethyleneBoron Composites for Radiation Shielding Applications”, AIP Conference Proceedings (2008), (doi:10.1063/1.2845006).
 • Sheila A. Thibeault – „Radiation Shielding Materials Containing Hydrogen, Boron, and Nitrogen: Systematic Computational and Experimental Study” – Phase I, NIAC FINAL REPORT, September 30, 2012.
 • Mengge Dong, Suying Zhou, Xiangxin Xue, Xiating Feng, M.I. Sayyed, Mayeen Uddin Khandaker, D.A. Bradley – „The potential use of boron containing resources for protection against nuclear radiation”, Radiation Physics and Chemistry, Volume 188, 2021, 109601, ISSN 0969-806X, (https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2021.109601).
 • Pirouz, G. Najafpour, M. Jahanshahi, M. Sharifzadeh Baei – „Plant-Based Calcium Fructoborate as Boron-Carrying Nanoparticles for Neutron Cancer Therapy”, IJE TRANSACTIONS A: Basics Vol. 32, No. 4, (April 2019) 460-466.
 • Hao Guo, Wei-Chun Chou, Yunjia Lai, Kaixin Liang, Jason W. Tam, W. June Brickey, Liang Chen, Nathan D. Montgomery, Xin Li, Lauren M. Bohannon, Anthony D. Sung, Nelson J. Chao, Jonathan U. Peled, Antonio L. C. Gomes, Marcel R. M. van den Brink, Matthew J. French, Andrew N. Macintyre, Gregory D. Sempowski, Xianming Tan, R. Balfour Sartor, Kun Lu, Jenny P. Y. Ting – „Multi-omics analyses of radiation survivors identify radioprotective microbes and metabolites”, 2020 October 30; 370(6516) (doi:10.1126/science.aay9097).
 • Ion Romulus Scorei – „Calcium fructoborate: plant-based dietary boron as potential medicine for cancer therapy”, Front. Biosci. (Schol Ed) 2011, 3(1), 205–215; (https://doi.org/10.2741/S145).
 • Brittani May Collins – „Development of Boron-Containing Polyimide Materials and Poly(arylene Ether)s for Radiation Shielding” (2015), Dissertations, Theses, and Masters Projects, Paper 1539626964 (https://dx.doi.org/doi:10.21220/s2-ehsy-x081).
 • https://nuclearsafety.gc.ca/eng/resources/radiation/introduction-to-radiation/types-and-sources-of-radiation.cfm
 • https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/12-modalitati/radiatii
 • https://www.cdc.gov/nceh/radiation/smoking.htm
 • https://borates.today/boron-protects-against-radiation/