Echilibrarea imunitatii prin suplimente nutritive

Definim imunitatea ca totalitatea mecanismelor de aparare ale organismului impotriva agentilor patogeni (virusuri, bacterii, fungi, paraziti, protozoare, amoebe etc) sau capacitatea organismului de a lupta impotriva agentilor patogeni astfel incat sa ramana sanatos.

Imunitatea imbraca 2 forme de manifestare:

  1. Imunitatea naturala, innascuta, nespecifica
  2. Imunitatea dobandita, specifica

Imunitatea naturala este prima linie de aparare a organismului impotriva oricarui patogen si se realizeaza prin mai multe cai:

  1. Bariere mecanice(pielea si mucoasele)
  2. Bariere chimice(mucus, secretii, sucuri gastrice, secretia glandelor sebacee si sudoripare)
  3. Bariere celulare– celulele imunitatii: globulele albe (leucocite, fagocite, limfocite T, limfocite B etc.
    Limfocitele T sunt fabricate in timus, care secreta citokine pentru a distruge invadatorii patogeni ai organismului.
    Limfocitele B sunt fabricate in maduva spinarii, care produce si celulele stem, dar care este foarte afectata de prezenta radiatiilor nocive.

Sistemul limfatic este direct legat de sistemul imunitar. Acesta contine vase limfatice, dar si organe (timus, splina, amigdale) si ganglioni limfatici. Acestia contin celule macrofage, limfocitele T si B care digera invadatorii prin intermediul enzimelor.
Sistemul limfatic are rolul de epurare a toxinelor din organism si are rol esential in mentinerea unui organism sanatos.

Imunitatea dobandita se formeaza dupa ce organismul a intrat deja in contact cu patogenii si a dezvoltat anticorpi. De asemenea, acest tip de imunitate, care e specifica, se formeaza si prin vaccinare specifica. Putem detecta anticorpii prin analiza imunogramei, care ne va da harta imunoglobulinelor prezente (Ig A care sunt in legatura cu virusuri si bacterii, Ig E sunt legate de alergii, Ig M care se formeaza in prima linie de aparare a organismului la contact cu patogenii, Ig G care neutralizeaza toxinele bacteriene – se gasesc si la nou nascuti, preluate de la mama).

Sistemul imunitar are o inteligenta innascuta, acesta detecteaza patogenii si ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt data viitoare la intalnirea cu patogenii.

Dezechilibrele in functionarea imunitatii sunt urmatoarele:

  1. imunitatea poate fi prea scazuta, hipo-activata (de exemplu, grupe de varste extreme: copii si varstnici, adulti cu diferite boli cornice etc)
  2. imunitatea poate fi supra-activata sau hiper-activata (de exemplu, alergii prezente, sindromul intestinului permeabil, dar si bolile autoimmune care se caracterizeaza prin faptul ca organismul isi considera straine unele celule propri si le „ataca”: tiroidita, poliartrita reumatoida, scleroza multipla, psoriazis, lupus. Cauzele acestor dezechilibre sunt profunde si misterioase uneori, alteori le putem gasi la nivel genetic, psihic si emoţional sau insotite de unele toxine prezente in corp, printre care putem aminti metalele grele, dar si prezenta in corp a virusului Eipstein-Barr.

Important legat de imunitate este sa eliminam, pe cat posibil, o serie de supresori imunitari care contribuie la compromiterea capacitatii de aparare a organismului in fata patogenilor:

  1. Zaharul alb sau alte zaharuri rafinate (acestea blocheaza activitatea celulelor albe ale imunitatii).
  2. Hranirea exclusiva cu mancare gatita si lipsa cruditatilor in dieta.
  3. Stresul cronic din viata cotidiana datorita supraincarcarii glandelor suprarenale, ceea ce detetermina inhibarea sau diminuarea functiei tiroidiene care duce la mentinerea unei temperaturi scazute a corpului, iar prin aceasta este inhibata functia enzimelor si scade producerea acestora in organism. Iar noi stim ca enzimele inseamna viata, iar pastrarea nealterata a functiei enzimatice este vitala pentru mentinerea homeostaziei, inclusiv a imunitatii.
  4. Infectii cronice netratate ale tractului digestiv (toxiinfectii, ciuperci prezente, paraziti), dar si mentinerea unei microflore intestinale deficitare pe termen lung datorata modului gresit de alimentatie.
  5. Metale grele prezente in corp.
  6. Emotii toxice mentinute timp indelungat.
  7. Abuzul de alcool sau medicamente (abuzul de antibiotice scade imunitatea).

Nutrientii esentiali in echilibrarea imunitatii sunt urmatorii: Vitamina C, Vitamina D, Seleniul, Zincul, vitaminele B6, B9, B12 si altele.
Catina alba (Hippophae Rhamnoides) este una dintre plantele cele mai importante pentru imunitate, ea contine toti acesti nutrienti si chiar mai multi.
Rolul acestor nutrienti este descris in continuare.

  1. Zincul: are un rol esential in diviziunea celulara normala, oxigenarea sangelui, activeaza peste 300 de enzime in organism, este esential impotriva infectilor cu virusi deoarece se interpune in procesul de replicare al acestora.
    Sunt predispuse la carenta persoanele cu boli cronice renale si hepatice, diabet, cancer.
    Carenta de zinc la copii incetineste cresterea, scade imunitatea si pofta de mancare.
  2. Seleniul: este un micronutrient esential, necesar in doze reduse. Este imunostimulent, cofactor in sinteza unor enzime antioxidante (glutation peroxidaza), sustine sinteza hormonilor tiroidieni. Se gaseste in cea mai mare cantitate in nucile de Brazilia ca aliment.
  3. Vitamina B6: are rol in imunitate, sanatatea pielii, hematopoieza, echilibrarea sistemului nervos.
    Deficitul produce somnolenta, confuzie, ulceratii ale limbii si crapaturi la coltul gurii.
    Au nevoie de aport varstnicii, diabeticii, cei cu boli inflamatorii intestinale, cei ce fac hemodializa. Folosirea contraceptivelor si a medicamentelor cu hormoni reduc nivelul acestei vitamine.
  4. Vitamina B9: este importanta pentru imunitate, femei insarcinate. Scade riscul de AVC. In lipsa ei apare o forma de anemie (celule rosii marite, dar reduse ca numar).
  5. Vitamina B12: este necesara pentru imunitate, procesul de hematopoieza si functionarea creierului deoarece este implicata in sinteza de mielina. Carenta pe termen lung poate afecta ireversibil sistemul nervos, cauzand simptome psihotice. Cei mai predispusi sunt varstnicii si persoanele cu probleme de secretie gastrica sau cei care isi administreaza medicamente ce reduc aciditatea gastrica, dar si veganii.
  6. Vitamina C: proprietatile sale imunostimulente si antioxidante o recomanda intr-un mare numar de infectii, dar si pentru reducerea stresului oxidativ celular care face numeroase daune in homeostazia organismului.
    Viamina C naturala  însotita de bioflavonoide are o biodisponibilitate mai mare spre deosebire de acidul ascorbic de sinteza pentru ca in Catina alba acidul ascorbic se afla in matricea sa alimentara naturala. Este esential sa suplimentam vitamina C pentru sanatatea organismului deoarece ea se distruge usor prin oxidare si preparare termica, de asemenea, factorii de stres ca fumatul sau administrarea de antiinflamatoare de sinteza si anticonceptionale, produse ce contin hormoni etc. maresc viteza de eliminare a vitaminei C din organism.
    Vitamina C ajuta la diminuarea perioadei de convalescenta care insoteste unele afectiuni si creste biosinteza hormonilor de adaptare la stres. Avand si un rol activ in sinteza colagenului din piele, ligamente, articulatii, oase, precum si in absorbtia fierului la nivelul sangelui.
    Vitamina C este foarte importanta pentru redresarea unui mare numar de dezechilibre la nivel scheletic, sangvin, nervos.
  7. Vitamina D: are rol important in imunitate, aceasta activeaza celulele B si T si le imbnunatateste activitatea. Este necesara in bolile autoimmune (Hashimoto, Psoriazis). Varstnicii necesita aport deoarece acestia au receptorii din piele responsabili pentru producerea acestei vitamine redusi, stiindu-se ca vitamina D este „vitamina Soarelui” deoarece aceasta se sintetizeaza in piele la expunere solara.
    Este necesara pentru mentinerea fertilitatii deoarece participa la sinteza de estrogeni, menopauza si premenopauza, afectiuni dermatologice.
    Vitamina D ajuta la absorbtia corecta a calciului si fosforului. Semnele care indica carenta sunt: iritabilitate, oboseala, depresie, indispozitie, dureri articulare si musculare, transpiratie excesiva.
    La o carenta importanta se produce rahitismul si osteoporoza. Este foarte importanta pentru persoanele bolnave de Alzheimer.

Catina alba este considerata „ginsengul romanesc”, totdata fiind si un foarte bun energizant. Este considerata o planta polivitaminizanta si mineralizanta de exceptie datorita numarului mare de nutrienti valorosi. Pe langa cei amintiti, ea mai contine vitaminele A, K, E, P, dar si alte minerale: Ca, P, Mg, K, Fe, Na, acizi grasi, enzime, serotonina.

Este recomandata si ca  antiinflamator si cicatrizant la nivelul pielii, benefica pentru rani, arsuri, leziuni cutanate. Este un bun citoprotector si anticancerigen. Foarte bun detoxifiant hepatic.

Echinacea este o alta planta cu proprietati benefice in echilibrarea imunitatii organismului.

Desi este originara din America de Nord, este aclimatizata foarte bine si in tara noastra. E o planta perena cu flori minunate roz, violaceu, galben.

Contine glicozide antibacteriene si antivirale, uleiuri esentiale, inulina. De-a lungul istoriei a fost folosita pentru a trata o multitudine de infectii, de la scarlatina, malarie, difterie la septicemie. Astazi este folosita cu succes in tratarea infectiilor respiratorii, ORL, infectii urinare, herpes, afectiuni dermatologice. Daca este administrata preventiv reduce cu pana la 70% riscul de a contacta o infectie, iar daca boala este deja instalata, reduce durata bolii. Este un foarte bun stimulant limfatic.

Borul organic este un nutrient cu proprietati imunostimulente importante, descoperit in ultimii ani de catre cercetatori. Singura forma de bor folosita in alimentatie, care este stabila si sigura, dar si singura biodisponibila este fructoboratul de calciu. Este un comple x organic format din calciu, fructoza si bor care se gaseste in fructe si legume. Borul organic este foarte important si pentru sanatatea oaselor, intrucat borul are un rol crucial in cresterea si formarea masei osoase. Are un rol important in mentinerea diviziunii celulare normale, fiind considerat un antitumoral.

Are si proprietati antidepresive.

Dupa cum vedeti natura ne ofera o multime de nutrienti pretiosi, noua nu ne ramane decat sa ne informam si sa ii introducem in dieta in mod echilibrat.

Articol elaborat de Dr. Farm Oana Ioana PopTerapeut Biofeedback si conducator al Centrului de Sanatate cu Terapii Naturale si Biotehnologii moderne “Sana Nobilis” din Baia Mare