Ierburi Biblice pentru suflet si trup

Ierburile vietii au fost create de Dumnezeu in ziua  treia a Genesei si daruite omului in ziua a sasea a Creatiei. Au fost create pentru hrana, tamaduire si infrumusetare, asa cum reiese din Vechiul Testament, probabil tocmai pentru ca stia ca omul va cadea din gratia divina prin nescultare, prin ruperea fructului oprit din pomul cunostintei binelui si raului. Odata cu caderea in pacat apare si boala, iar Dumnezeu, din iubire de om, a lasat pentru fiecare boala una sau mai multe ierburi, dar si osteneala de a le cerceta.

Dintre Ierburile biblice: Smirna, Tamaia si Isopul sunt trei plante care se aduc ca daruri Pruncului Sfant de catre cei Trei Magi de la Rasarit in Noaptea Sfanta a Nasterii Mantuitorului.

Smirna este o rasina produsa de scoarta unui arbore puternic mirositor numit Commiphora myrrha, care creste in desertul de la Marea Rosie, un taram pe unde a calcat Mantuitorul cu apostolii Sai. In traditia poporului roman gasim expresii ca: ”a tacut ca smirna” sau ”stai cuminte ca smirna”, ceea ce ilustreaza efectele benefice ale smirnei asupra psihicului si spiritului. Inca din antichitate se credea ca parfumul emanat de copacul de Smirna alunga ispitele, gandurile negre si predispune spre rugaciune si evolutie spirituala.

Smirna de cea mai mare calitate are culoare argintie translucida. Mai exista si o smirna de calitate mai mica, care este de culoare galbuie, pana la rosiatica. Din punct de vedere terapeutic, rasina de Smirna se regaseste sub forma de tinctura – o maceratie in alcool, care se foloseste sub forma de picaturi, sub forma de infuzie – o oparire a 2-3 granule de smira in apa fierbinte, din care se beau 1-3 lingurite pe zi, sau cel mai indicat mod de folosire ar fi fumigatia, prin care se raspandeste in jur o mireasma care da persoanei o stare de ”bine si fericire”. Recomandam fumigatia in combaterea starilor de oboseala, stres, agitatie nervoasa, depresie, stimularea activitatii de creatie. Vaporii de smirna elimina starile emotionale si calmeaza miscarile involuntare. Imbunatatesc circulatia periferica din maini si picioare. Fumul are un efect imediat de ameliorare in: viroza, gripa, tuse. Nu va recomandam folosirea smirnei pe cale interna intrucat este greu sa gasim in zona noastra o smirna curata. Nu se foloseste de catre femeile gravide, pentru ca poate produce contractii uterine si nastere prematura.

Isopul este o planta biblica aromatica care se cultiva si in tara noastra. Preparatele din Isop curata organismul si purifica sangele. Este o planta biblica amintita de Imparatul David care arata puterea mare de purificare a corpului cu isop: ”stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi” (V.T. Psalmi, 50/8). In limba greaca isop se traduce ”planta sfanta”.

Isopul curata caile respiratorii de mucus si microbi prin expectoratie, prevenind crizele de astm bronsic. Purifica ficatul prin marirea puterii de dezintoxicare si protectie a celulei hepatice, dand rezultate in ciroza hepatica. Curata vasele de sange de depuneri si elimina excesul de apa, contribuind la scaderea tensiunii arteriale in caz de hipertensiune. Uleiul esential din planta face ca isopul sa fie un antibiotic natural cu rol bactericid, antiseptic si antiviral. Este o planta sedativa asupra sistemului nervos. De aceea este benefica in bolile nevrotice, chiar schizofrenie. Da o stare de bine si curaj. Ridica spiritul si curata mintea. De aceea ar fi bine sa fie consumata de persoanele foarte emotive, cu frica, fobii sau obsesii, depresive, astenice. Utilizarea zilnica de preparate din Isop poate sa ajute persoanele dezorientate pentru a-si gasi locul si rolul in viata.  Planta se cultiva in tara noastra pe soluri calcaroase, fiind iubitoare de lumina si caldura. Contine hisopina, o substanta amara caracteristica si elemente minerale, ca: potasiu, calciu, fier, cupru, flavonoizi.

Tamaia este o rasina a unui arbore sau arbust din genul Boswelia. Este un copac exotic care creste in Africa si Orientul Mijlociu. Rasina se colecteaza in forma lichida, picatura cu picatura, prin increstarea scoartei copacului cu doua saptamani inainte. Prin uscare, tamaia lichida se transforma in tamaie solida, sub forma de granule. Un arbore poate produce 3-10 kg de tamaie, anual, timp de 4 ani consecutiv, dupa care necesita pauza. Tamaia  se folosea in Orient cu 5000 de ani in urma. In Vechiul Testament tamaia era nelipsita alaturi de toate jertfele. In biserica ortodoxa tamaierea reprezinta sfintenie si curatenie. Este un simbol al rugaciunii, care se ridica ca fumul spre Dumnezeu, iar Dumnezeu ne trimite darul Sfantului Duh. “Tamaie iti aducem Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, intru miros de buna mireasma duhovniceasca, pe care primind-o in jertfelnicul Tau cel mai presus de ceruri, trimite-ne noua harul Preasfantului Tau Duh”. Tamaierea de catre preot este un simbol de veneratie pentru sfinti sau de purificare si prefacere a apei in virtuti.

Boswelia carteri sau Boswellia serrata este un arbust cu frunze penate abundente si flori albe sau roz pal. Cand scoarta arbustului este taiata, copacul secreta o rasina pentru a-si vindeca rana. Lichidul scurs se intareste la aer in cateva saptamani.

Tamaia este o jertfa adusa Lui Dumnezeu ”Tamaie sa nu va faceti pentru voi: sfintenie sa va fie ea pentru Domnul”. (Iesire 30, 37) Tamaia se poate folosi pe cale interna, dar nu se recomanda decat sub supravegherea medicului sau terapeutului. Forma cea mai potrivita de folosire este cea de fumigatii, prin care se purifica locul de rugaciune. Fumigatia induce o liniste sufleteasca de smerenie si spiritualitate. Tamaia inlesneste legatura cu ingerii si cu sfintii. Chiar Tamaie i s-a adus in dar s Lui Iisus la nastere “I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna”. (Matei 2, 11). Tamaierea prin fumul si mireasma degajate intensifica puterea rugaciunii. ”Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta, ridicarea mainilor mele, jertfa de seara” (Psalmul 140/ 2). Tamaia este ingredient component al Marelui si Sfantului Mir. Pe langa partea spirituala, Tamaia are si proprietati terapeutice antiinfectioase, antiinflamatorii si reglatoare a glandelor endocrine. Astazi medicii lucreaza la fabricarea unui medicament cu tamaie pentru vindecarea tumorilor intracraniene. Un colectiv de cercetatori de la Universitatea Ebraica au demonstrat caracterul antidepresiv al tamaiei. Ei au constatat ca fumul de tamaie activeaza niste canale ionice din creier care atenueaza depresia si anxietatea.

Toate plantele create de Dumnezeu au un rol important in sanatate si in viata.

Prof. Dr. Maria POP