Produsele naturale care cresc imunitatea impotriva virusurilor patogene

Cauzele principale care determina cresterea stresului oxidativ si a statusului inflamator in organismul nostru sunt:

  1. Stresul cronic din viata cotidiana datorita supraincarcarii glandelor suprarenale, ceea ce determina inhibarea sau diminuarea functiei tiroidiene care duce la mentinerea unei temperaturi scazute a corpului, iar prin aceasta este inhibata functia enzimelor si scade producerea acestora in organism. Iar noi stim ca enzimele inseamna viata, iar pastrarea nealterata a functiei enzimatice este vitala pentru mentinerea homeostaziei, inclusiv a imunitatii.
  2. Alimentatia haotica: mese neregulate, mancatul in graba si la ore impropri, hrana procesata (fara enzime), prezenta unor toxine sau aditivi, asocierea gresita a alimentelor, profilul nutritional dezechilibrat (exces de carbohidrati, grasimi saturate, sare etc).
  3. Viata sedentara, care duce la stagnarea sistemului limfatic si hipofunctia acestuia, incarcarea organismului cu toxine si grasimi excesive, ingrasare si scaderea vitalitatii.
  4. Hidratarea insuficienta sau incapacitatea organismului de a folosi apa disponibila in corp in interesul sanatatii.
  5. Odihna si somnul de slaba calitate
  6. Obiceiuri de viata nocive(alcool, fumat, abuzul de medicamente sau alimente etc.).

Datorita acestor factori care, pe termen lung, duc la aparitia sau cresterea peste nivelul de control al organismului al fenomenului de stres oxidativ, dar si al nivelului aciditatii tisulare coroborate, cu incarcarea toxica a corpului ce vor induce un status inflamator cronic in organism, raspunsul imunitar la patogeni devine necorespunzator, imunitatea scade in fata virusurilor, precum si in fata erorilor de diviziune celulara care apar sporadic sau haotic intr-un organism dezechilibrat. Virusurile insele vor suferi mutatii si vor deveni mai puternice si mai agresive cu organismele dezechilibrate la mai multe niveluri.

Ce putem face pentru imunitate in aceasta situatieVom folosi solutii oferite de plante medicinale valoroase pentru sanatate:

  1. Pelinul alb(Artemisia absinthium) si Pelinul negru (Artemisia vulgaris) pentru continutul natural de artemisinina cu actiune imunostimulenta, antivirala, citotoxica, antimutagenica.
  2. Turmericul(Curcuma longa) pentru continutul in curcuminoide naturale cu proprietati antiinflamatoare, analgezica si antioxidanta
  3. Salcia alba(Salix alba) pentru continutul in salicina si derivati ai acidului salicilic cu proprietati antiiflamatoare, febrifuge, antiagregant plachetar, stimulant circulator.
  4. Macesul(Rosa canina) pentru continutul in vitamina C naturala si bioflavonoide cu proprietati imunostimulente si antioxidante.

Artemisinina continuta in Pelin este o substanta studiata tot mai mult in ultimii ani, ea este o substanta cu proprietati farmacologice exceptionale in terapia infectiilor cu virusi diversi, dar si cu alti patogeni, precum bacterii sau paraziti intestinali, efectul antiviral este insotit de cel imunomodulator, dar si detoxifiant pentru un rezultat complet in intretinerea imunitatii organismului.

De asemenea, a fost studiat efectul antitumoral si citotoxic a artemisininei, ceea ce o recomanda si pentru reglarea nivelului diviziunii celulare.

Turmericul a fost folosit de catre indieni in terapiile Ayurveda, ca si condiment vindecator. In China, UE si SUA este folosit demult in industria alimentara ca si colorant (are o culoare intensa galben-portocalie), iar in prezent este din ce in ce mai folosit pentru efectul antiflamator al curcuminoidelor continute la nivelul intregului organism si mai ales in afectiuni osteo-articulare si musculare. Este un puternic antioxidant si antimutagenic, analgezic si antiseptic local, sustine sanatatea aparatului digestiv, e detoxifiant hepatic, coleretic si colagog, hipocolesterolemiant, dar si anticoagulant. Pentru o mai buna asimilatie in organism se recomanda asocierea Turmericului cu Piper negru pentru continutul de piperina.

Salicina este substanta activa din Salcia alba cu proprietati antiiflamatoare si calmante, febrifuge si stimulatoare a circulatiei periferice, avand si rolul de antiagregant plachetar si fluidizant al sangelui. Supranumim Salcia alba ca aspirina vegetala sau naturala. Salcia are un istoric de folosinta de peste 6000 de ani la triburile de indieni din America. Hipocrate a mentionat, de asemenea, proprietatile sanogene ale acestei plante.  Salicina si acidul salicilic au stat la baza sintezei aspirinei in anul 1897. Derivati ai acidului salicilic (salicilati) au fost introdusi in produse cosmetice pentru efectul benefic in acnee, dermatita seboreica, inflamatii la nivel tegumentar. Salicina are efectul antiiflamator prin capacitatea de a inhiba prostaglandinele si tromboxanii. Spre deosebire de aspirina de sinteza care irita mucoasa gastro-intestinale si creste eliminarea vitaminei C din organism, aspirina naturala nu are aceste efecte negative.

Vitamina C insotita de bioflavonoidele din Maces este o substanta activa foarte valoroasa pentru organismul omenesc. Proprietatile imunostimulente si antioxidante o recomanda intr-un mare numar de  infectii, dar si pentru reducerea stresului oxidative celular care face numeroase daune in homeostazia organismului. Viamina C naturala insotita de bioflavonoide are o biodisponibilitate mai mare spre deosebire de acidul ascorbic de sinteza pentru ca in Maces acidul ascorbic se afla in matricea sa alimentara naturala. Este esential sa suplimentam vitamina C pentru sanatatea organismului deoarece ea se distruge usor prin oxidare si preparare termica. De asemenea, factorii de stres ca fumatul sau administrarea de antiinflamatoare de sinteza si anticonceptionale, produse ce contin hormoni etc., maresc viteza de eliminare a vitaminei C din organism. Vitamina C ajuta la diminuarea perioadei de convalescenta care insoteste unele afectiuni si creste biosinteza hormonilor de adaptare la stres. Avand si un rol activ in sinteza colagenului din piele, ligamente, articulatii, oase, precum si in absorbtia fierului la nivelul sangelui. Vitamina C este foarte importanta pentru redresarea unui mare numar de dezechilibre la nivel scheletic, sangvin, nervos.

Articol elaborat de Dr. Farm Oana Ioana PopTerapeut Biofeedback si conducator al Centrului de Sanatate cu Terapii Naturale si Biotehnologii moderne Sana Nobilis, din Baia Mare